MIDDEN - DELFLAND

Maaslandse Dam, kruising Oost- en Westgaag en Molenlaan

Een straatnaambord staat er niet. Maar de kruising met de oude (stoom)tramdijk en de weg die van de Oost- en Westgaag naar Maasland loopt noemt men de volksmond 'Maaslandse Dam'. Dit verkeersknooppunt is oorspronkelijk aangelegd in het begin van de 20ste eeuw. De Westlandsche Stoomtram Maatschappij (WSM) had inmiddels al een compleet railnetwerk aangelegd in het Westland met verbindingen naar Den Haag en Delft. Panorama van de huidige Maaslandse Dam

Driehoek Maaslandse Dam

In 1917 werd de driehoek Maaslandse Dam voltooid. Deze driehoek maakte het veel eenvoudiger om vanuit De Lier naar Maasland/Maasluis te rijden. Hiervoor kon er alleen makkelijk van Delft naar Maasland / Maassluis of De Lier gereden worden. De foto uit 1931, ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de WSM, toont tijdelijk een grote verkeersdrukte op de driehoek. Vanuit de Maaslandse Dam ging een kaarsrechte spoorlijn dwars door de polder richting De Lier. Langs de lijn richting Maasland was er eerst het station van Maasland (afgebroken in 1964), buiten de kern aan het eind van de Stationsstraat. Daarna liep de lijn met een boog naar Maassluis. De spoorlijn vanaf de Maaslandse Dam naar Delft liep via Schipluiden (Tramstation) en Den Hoorn.

Richting De Lier

Het vervoer per stoomtram was niet altijd even veilig. De WSM kende regelmatig ontsporingen en botsingen waar gewonden en een enkele dode bij vielen. De tram kreeg dan ook al snel de bijnaam "de moordenaar". Ook bij de Maaslandse Dam gebeurde wel een wat. Op 5 januari 1917 ontspoorde hier een personentram. Heel ernstig was het ongeluk kennelijk niet want iedereen had even tijd voor de fotograaf.

Een ongeluk aan de Maaslandse Dam

Tegenwoordig zijn de spoordijken vanaf de Maaslandse Dam naar De Lier, Maasland en Schipluiden / Den Hoorn nog steeds voor het verkeer in gebruik: maar nu het fietsverkeer. De Maaslandse Dam wordt door fietsers vaak als rustpunt gebruikt ('s zomers met ijsboer). Van hieruit heeft men een prachtig uitzicht over de Dijkpolder, de Zuidgaag en het rietlandje langs de Gaag waar in de lente schitterende bloemen bloeien, zoals de Dotterbloem en de Koekoeksbloem.

Bronnen

  • Maasland 1900-2000, 2001, ISBN 90-71260-03-8.
  • Trams en tramlijnen - De Westlandsche Stoomtram, 1981, J.C. van Hartingsveldt, ISBN 90-6007-812-8

Maaslandse Dan - nu fietspad
Uitrusten op de brug over de Zuid-Gaag.