MIDDEN - DELFLAND

De Valbrug

De dorpskern van Schipluiden kent anno 2004 zes bruggen over de Gaag. Hiervan zijn er twee voor auto's geschikt, en maar slechts één wordt gebruikt voor doorgaand verkeer.

De brug bekend onder de naam "Valbrug" verbindt de Dorpsstraat met de Keenenburgweg en Zouteveenseweg en is daarmee een bekende sluiproute voor verkeer van Vlaardingen naar Delft (en terug). Het is de enige brug in de gemeente waar nog steeds bruggeld wordt geheven. In 1905 kostte de doorgang 5 cent en maakten maar liefst 6000 boten er gebruik van. Kort na de Tweede Wereldoorlog werd de houten ophaalbrug uit 1862 vervangen door de huidige metalen brug. De Valbrug, Schipluiden
Met de komst van de vrachtauto werd het aanmerkelijk rustiger in de Gaag. Tegenwoordig is het in het toeristenseizoen weer ouderwets druk, maar nu met de pleziervaart.
Verkeer

De smalle brug is tijdens de spitsuren regelmatig het tafereel van opgewonden automobilisten die menen voorrang te hebben of nog even voor te willen.

De Valbrug, Schipluiden

Sluipverkeer

Een ludieke actie tegen sluipverkeer door het dorp in 2002 maakte de ernst van het sluipverkeer nog eens extra duidelijk en ook hoe de gemeenschap erover denkt. Verkeersremmende maatregelen werden in 2006 genomen met het plaatsen van pollers aan de Holyweg, Harreweg, Schieweg en Rotterdamseweg. In de spitsuren wordt het aantal auto's door Midden-Delfland gedoseerd.

Als de snelweg A4 Delft-Schiedam klaar is (eind 2015) komt er wellicht een verdere reductie in aantal doorgaande auto's, die Midden-Delfland nog als sluiproute nemen.

Links:
Bron:
  • Monumenten en Historische Merkwaardigheden, 1988, Historische vereniging Oud Schipluiden.