MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Het Voddijkpad in de Klaas-Engelbrechtspolder

Op 1 februari 2006 werd het Voddijkpad in de Klaas Engelbrechtspolder officieel geopend. Dit gebeurde bij de uitreiking van een symbolische cheque aan de lokale agrariërs voor het beheer van het eeuwenoude kerkepad. Christiaan van der Kamp, wethouder van de gemeente Midden-Delfland deed dit als voorzitter van het Groenfonds Midden-Delfland in het bijzijn van de twee andere bestuursleden van de Stichting Groenfonds Midden-Delfland: Jan Torenstra, wethouder van de gemeente Delft, en Ries Smits, wethouder van de gemeente Den Haag. Vooraf gegaan door een aantal boeren werd het pad pas echt geopend met een wandeling over het pad. Het nieuwe pad loopt vanaf de vroegere achtermolen aan de Zijde naar de Woudseweg. 

In 2009 is het pad enigszins verlegd: het deel vanaf de Achter Molen plaats naar Hodenpyl (zie oude kaart) is een paar percelen naar het noorden verlegd. Pijlen geven de route aan.

Op de kaart van Kruikius uit 1712 (zie onderaan) is de Voddijk al heel duidelijk aangegeven als een pad dat loopt van de kerk van Schipluiden naar de kerk van 't Woudt. Ook het pad vanaf de Voddijk naar de Achtermolen staat op de kaart. Kruikius maakte in opdracht van het Hoogheemraadschap van Delfland gedetailleerde kaarten van vooral de waterwegen in het gebied van Delfland. Deze bijzondere bron van informatie wordt nog dagelijks gebruikt! Bekend is dat de Voddijk eerder nog de belangrijkste verbinding was tussen Schipluiden en 't Woudt. De Rijksstraatweg en de Gaag waren er in het jaar 1000 immers nog niet!

Speciale trapjes op de route
Speciale trapjes op de route.

Het Voddijkpad is lange tijd niet meer begaanbaar geweest. In het kader van de Reconstructie van Midden-Delfland is het pad (grotendeels) weer in ere hersteld. Hierbij blijven de boeren eigendom van de grond en zorgen zij voor het onderhoud. Een financiële compensatie komt uit het Groenfonds Midden-Delfland. De informatieborden, bruggetjes en trapjes worden onderhouden door de GZH.

Nog maar een klein deel van het Voddijkpad is origineel. Op een aantal plaatsen, vooral meer richting Woudseweg, ligt nog aan beide kanten van de dijk een sloot. Maar onlangs nog, in 2005, werd een deel van de waterloop nabij het voormalig kasteel Hodenpijl 'rechtgetrokken' door het Hoogheemraadschap van Delfland. Dit is ter bevordering van de doorstroming van water naar het Klaas Engelbrechtsgemaal aan de Rijkstraatweg. Ook is daarbij een aantal sloten verbreed.

Een verlaten boerderijplaats langs het pad
Een verlaten boerderijplaats langs het pad

Het geologische profiel van de Klaas Engelbrechtspolder werd mede gevormd door een aantal overstromingen, zowel vanuit de zee als de Maas. Hierbij werden kleilagen afgezet waarop de nu nog aanwezige boerderijen een stevige ondergrond vonden. De meeste boerderijen liggen in deze polder niet langs de weg maar hebben soms een lange oprijlaan! De kleibanen liggen nu relatief hoog in de polder door de ontwatering van de ernaast liggende veen gebieden. De polder kenmerkt zich verder door zijn openheid en het ontbreken van bebouwing, behalve dan aan de randen en een in verval geraakte 'melkbocht' van baksteen langs de Voddijk.


Een oud deel van de Voddijk met nog aan beide zijden een sloot.

Het wandelpad over de Voddijk is als volgt te bereiken:

  1. Vanaf de Woudseweg, langs het zuidelijke fietspad, een paar honderd meter vóór de inrit naar 't Woudt (gezien vanuit Den Hoorn). Parkeren kan bij de Molenlaan (bij P1; tussen afslag 't Woudt en de brug over de Zijde).
  2. Vanaf de vroegere molenplaats van de Achtermolen bij de Dorppolderweg, nabij de Zijde. Parkeren in Schipluiden (bij P2).

Komende vanaf de molenplaats bij de Zijde (kaart) gaat men een smalle loopbrug over, waarna men eerst langs een sloot een weiland over steekt. Ongeveer ter hoogte van een verhoogde boerderijplaats (aan de rechterkant; hier lag vroeger het kasteel Hodenpijl) komt men bij het Voddijkpad. Het pad loopt van hier naar links richting de Woudseweg dwars door de Klaas Engelbrechtspolder (vroeger Hodenpijlsepolder geheten). Onderweg moet een flink aantal hindernissen worden genomen in de vorm van loopbruggen en opstapjes over afrasteringen. Het wordt aangeraden stevige schoenen of laarzen aan te doen aangezien de bodem flink zompig kan zijn.

Startpunt langs de Woudseweg
Startpunt langs de Woudseweg; let op: vanaf 2022 sluiting van 1 maart t/m 1 juli.

Informatie

Lengte: ca. 3 kilometer door de polder. Beginnend bij de Achter Molen plaats (zie oude kaart), kan men aan het eind bij de Woudseweg (Wout Wegh op de oude kaart) kiezen het fietspad naar links of naar rechts te nemen, om zo weer bij het beginpunt aan te komen.
Gesloten: 1 maart t/m 1 juli i.v.m. broedseizoen; de nieuwe sluitingstijden zijn in 2022 ingegaan.
Toegankelijkheid: niet voor rolstoelen en kinderwagens.
Honden: niet toegestaan.

Voddijk kaart

Het Voddijkpad - februari 2006
Het Voddijkpad van de Dorppolderweg (Achter Molen plaats) naar de Woudseweg (Wout Wegh) - Kruikius 1712.