MIDDEN - DELFLAND

Museum De Schilpen

Het museum De Schilpen, Maasland, is sinds 1981 gevestigd in een kruidenierswinkel die daar meer dan 150 jaar was gevestigd.

"De Schilpen" heeft naast het museum ook een levendige winkel waar snoepgoed en snuisterijen uit grootmoeder's tijd te koop zijn. De winkeldames (vrijwilligers) verzorgen de verkoop en geven uitleg in het museum.

De vaste expositie van het museum bestaat uit een woonkamer en keuken in de stijl van rond 1900. In de "Maaslandkamer" komen diverse aspecten uit het vroegere Maasland tot leven. De kelder bevat een veelheid aan gereedschappen en andere voorwerpen die gebruikt werden op de boerderij bij de zuivelbereiding. Het pakhuis herbergt een antieke bar. Tenslotte, is er de pakhuiszolder waar een uitgebreide collectie agrarische en andere gereedschappen te zien is. Ook is er een "meidenkamer" op de huiszolder.

Onder andere in de zaal "Tavenu", achter het museum, worden wisselende tentoonstellingen ingericht, meestal met een historisch karakter en over Maasland en de omgeving. 

De bibliotheek van de Historische Vereniging Maasland bevindt zich ook in het museum. Op verzoek kan deze bezocht worden tijdens de openingsuren van het museum.

U kunt zich aanmelden als "Vriend van de Schilpen" waarmee u met een kleine financiële bijdrage de activiteiten van het museum kunt steunen.

De Schilpen is te vinden in het hart van Maasland, aan de 's Herenstraat 24. Hier was generaties een heel bekende kruidenierszaak gevestigd. Winkelier Johan van den Berg (Han Berg voor Maaslanders) werkte en woonde er tot 1980. Na zijn overlijden is in 1981 de stichting "De Schilpen" gesticht met als doel deze karakteristieke winkel te behouden.

De naam "De Schilpen" komt van schelpenpleintje dat van oudsher vóór winkel lag. Sinds 1985 is het historische pand (Rijksmonument) ingericht als Maaslands museum. Het interieur van de winkel is gaaf behouden gebleven. 

Het museum is gratis toegankelijk.

Adres: 's Herenstraat 24, 3155 SJ, Maasland

website: