MIDDEN - DELFLAND

Lijst

Langhuisboerderij aan de Ommedijk

De monumentale langhuisboerderij aan de Ommedijk 3 is één van de boerderijen die is voorgesteld als gemeentelijk monument. Deze in witte kalkzandsteen opgetrokken boerderij werd in 1902 gebouwd door architect M.A. de Zwart. De voorgevel is een tuitgevel met een opvallende monumentale gevelsteen met de tekst: "In 1902 is de Ommedijker Hoeve herbouwd voor rekening van de vrijvrouwe van Renswoude te 's-Gravenhage, A. de Zwart Arch.".

De segmentbogen van rode baksteen steken sterk af tegen de kalkzandsteen. Ook de karakteristieke wagenschuur is uit kalkzandsteen opgetrokken. Het complex wordt vrij gaaf genoemd en karakteristiek voor de periode en zeker waard om op de monumentenlijst geplaatst te worden.

De Ommedijk, vroeger een doorgaande route naar de Woudseweg in Den Hoorn, houdt nu aan het eind op tegen een kil stalen hek. Zelfs voor voetgangers is er geen doorgang...het deur in het hek is meestal gesloten. Dit hele kleine stukje polder eindigt kort achter deze boerderij met de verdiepte snelweg A4. Toch ademt dit gebied met het water naast de Ommedijk nog een rust van weleer.