MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Molen de Drie Lelies

Betere tijden zijn aangebroken voor korenmolen De Drie Lelies bij Maasland. Na lange tijd te hebben stilgestaan en beschadigd na een storm in 2001, is de restauratie van de molen in september 2006 begonnen. Op 13 juni 2007 werd de molen heropend en stond samen met de Dijkpoldermolen in volle glorie te pronken op de Westlandse Molendag, 30 juni 2007.


Molen De Drie Lelies op 30 juni 2007.

De molen is gebouwd in 1767 en heeft jarenlang o.a. veevoeder gemalen voor de boerderijen in de omtrek. In 1969 kocht het Maaslandse familiebedrijf Lely Industries de molen de Drie Lelies van de familie Roels. De korenmolen was het symbool van ons nationaal industrieel erfgoed en dat deze molen bij elkaar meer dan 100 jaar in het bezit is geweest van een Van der Lely was helemaal prachtig!... Maar na de restauratie in 1963 heeft de molen nog maar korte tijd gedraaid.

Restauratie

Goed nieuws dus dat de molen nu gerestaureerd werd door de fa. Verbij Hoogmade BV. De kosten waren gepland op ca. € 250.000 tot 300.000. Alhoewel de molen op de prioriteitenlijst van de rijksdienst voor de monumentenzorg stond, was er voor restauratie geen geld beschikbaar.

De financiering kon toch rond gemaakt worden met bijdragen van de provincie (€.27.000) en uit het DOP-NOAP fonds Midden-Delfland (€.90.000). Eigenaar Lely nam het grootste deel voor zijn rekening. De nieuwe wieken, met een vlucht van 24,70 meter, zouden het grootste deel van het totale bedrag opslokken. Tijdens de Westlandse Molendag, de vierde zaterdag van juni 2007, ging de Drie Lelies weer draaien.

Nieuwe molenaar

Financieel directeur van Lely Industries, Joop Ham, is de nieuwe molenaar en heeft hiermee er een mooie nieuwe hobby bij! Molenaars uit de buurt helpen hem bij zijn studie. Rob van Zijll (Groeneveldse molen) hielp bij de theorie en Joop kreeg praktijklessen bij o.a. Bart Dooren (molen De Roos in Delft).


De Drie Lelies in vroegere tijden. Foto HVM.


De gevelsteen van de Drie Lelies.


Restauratie in oktober 2006.

Bron: o.a. Midden-Delfland Schakel 5 en 12 oktober 2006.