MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Cees Waardenburgbrug - verzetsstrijder (1920-1944)

Cees Waardenburg (12 september 1920-30 augustus 1944) werd geboren in Schipluiden. Hij streed als vaandrig in de meidagen van 1940. Op 20 mei 1941 nam hij een eerste poging om naar Engeland over te varen met het schip 'Nooit Volmaakt' van schipper Sietse Rienksma uit Schipluiden. De tocht mislukte wegens ongunstig weer.

Een tweede poging mislukte eveneens, maar de derde onderneming begin september 1941 slaagde. Voor deze tocht werd een motorboot in het ruim geladen. Cees Waardenburg werd in Canada opgeleid tot vliegenier. Meer dan honderdmaal is hij boven Duitsland geweest als navigator. Vanwege zijn bijzondere moed werd hij onderscheiden met het Distinguished Flying Cross, dat hem persoonlijk werd opgespeld door de Engelse koning.

Een vliegtuigongeluk op 30 augustus 1944 te Dunsfold maakte een einde aan zijn leven. Hij werd begraven te Rudgwick in Kent op 2 september 1944.

Op 4 mei 2022 kreeg de brug van de Anna van Raesfeltstraat naar het Trambaanpad, nabij het gemeentehuis van Midden-Delfland, tijdens een korte ceremonie de naam Cees Waardenburgbrug.

Cees Waardenburgbrug

Cees Waardenburgbrug

Cees Waardenburgbrug

Cees Waardenburg