MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Tuinderswoningen Den Hoorn

Een vijftal woningen, zogenaamde tuinderswoningen, langs de Dijkshoornseweg in Den Hoorn (per 1 januari 2004 bij de gemeente Delft) waren voorgesteld als Schipluidens gemeentelijk monument. Het gaat om de huisnummers 169, 171, 173, 175 en 146.

De waarde zit zowel in de groepering als in de individuele panden. Als straks de tuinbouw verdwenen zal zijn uit Den Hoorn houden deze woningen de herinnering vast aan de tuinbouw die ca. drie eeuwen het karakter van Den Hoorn bepaalde.

De eerste tuinbouw is begonnen op de strook land tussen de dijk (de Dijkshoornseweg) en het water van de Lookwatering.

De tuinbouwproducten werden per schuit vervoerd naar de afnemers. Vandaar dat er nog diverse vaargeulen door de Harnaschpolder lopen. De vaargeul langs de Laan van Groenewegen is er niet meer. Ook werd wel gebruik gemaakt van lorries op rails om de producten naar de schuiten te vervoeren.

Het oudste pand van de vijf voorgestelde woningen stamt uit 1730 (het witte huis geheel boven). De panden hierboven (twee identieke woonhuizen), en het er tegenover gelegen pand (rechts) maken het vijftal kompleet. De verschillende manier waarop versieringen zijn aangebracht en de diverse types  dakbedekkingen zijn interessant te bekijken.

Even verder langs de Dijkshoornseweg (richting Sion) op nummer 215 staat een prachtige, nog oudere tuinderswoning die stamt uit 1650. Deze woning was evenwel niet voorgesteld tot gemeentelijk monument. Maar wie weet komt dat nog... Deze woning staat in de gemeente Midden-Delfland