MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Negenhuizen

Negenhuizen is een klein buurtschap, liggend langs de Zouteveenseweg in Midden-Delfland, dat zijn naam dankt aan de negen boerderijen die daar staan. Al op de kaart van Kruikius uit 1712 zijn deze aangegeven.

Negenhuizen hoorde eerst bij het ambacht Zouteveen en na de Franse bezetting bij de gemeente Zouteveen. In 1855 werd deze gemeente opgeheven en gingen Zouteveen en Negenhuizen naar Vlaardinger-Ambacbt. In 1941 kwam het buurtschap bij de gemeente Schipluiden. De negen boerderijen staan er nog steeds. Tegenwoordig staan er ongeveer 20 woningen in het buurtschap. In een klein aantal boerderijen is nog een melkveebedrijf gevestigd.

Verkeersdrukte

De grotendeels één auto brede Zouteveenseweg is lange tijd als sluiproute gebruikt tussen the snelwegen A20 (bij Vlaardingen) en de A4 (bij Den Hoorn). Vooral in de ochtend- en avondspits werden de 'wissels' nogal eens voorbijgereden om zo twee seconden sneller te zijn. Sinds de in 2006 aangelegde verkeersvertragende poller aan de Holyweg (Vlaardingen) is dit probleem hier grotendeels verdwenen (als de poller tenminste operationeel is). Vanaf eind 2015 kiezen de meeste automobilisten de A4 Delft-Schiedam.