MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Oorlogsmonumenten

De gemeente Midden-Delfland kent een drietal plaatsen waar de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend wordt gehouden, met name bij de Dodenherdenking op 4 mei. In Maasland en Schipluiden staan oorlogsmonumenten. Op de Algemene Begraafplaats in Schipluiden ligt een Vliegeniersgraf. In Den Hoorn en Schipluiden dragen twee bruggen de naam van de verzetshelden Theo van der Stap en Cees Waardenburg.

Oorlogsmonument Schipluiden

Langs de vijver aan de Burgemeester Musquetiersingel staat het oorlogsmonument van Schipluiden. Het is een ontwerp van beeldhouwer A. Termote uit Voorburg en symboliseert de vrede in de vorm van een zwaard dat tot het gevest in de grond is gestoken. Op het gevest staan de namen van veertien gevallenen: soldaten, verzetsstrijders, Engelandvaarders en oorlogsslachtoffers. Boven hun namen zijn de negen wapenschilden aangebracht van de vroegere ambachten die de gemeente Schipluiden vormden.

De spreuk 'Niemand heeft meer liefde dan deze dat iemand zijn leven zette voor zijn vrienden' komt uit het nieuwe testament Joh. 15:13.

Op het monument zijn ook de namen vermeld van hen die omgekomen zijn tijdens de politionele actie in het voormalig Nederlands Oost-Indië.

Oorlogsmonument Maasland

In Maasland staat het oorlogsmonument aan de Hofsingel. Het oorlogsmonument is een ontwerp van A. Warnaar en vermeldt de namen van hen die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog en in de strijd om herstel van vrede en recht in voormalig Nederlands Oost-Indië:

Abraham Eijgenraam overleed in het kamp Auschwitz-Birkenau.

Jan de Bloois werd in Langbroek neergeschoten bij een vluchtpoging om uit handen van de Duitsers te geraken. 

Henk van Aalst kwam om tijdens een patrouille op het eiland Madoera in Nederlands Oost-Indië.

Oorlogsgraf Algemene Begraafplaats Schipluiden

In de vroege ochtend van 30 juni 1940 werden de bewoners van de Abtswoudsepolder, die toen nog onder de gemeente Schipluiden viel, opgeschrikt door een daverende klap, enkele explosies en daarna een doodse stilte. Op het land van D. van Winden was een Engelse Hampden-bommenwerper neergestort. Het toestel was op weg maar een doel in Duitsland toen het werd geraakt door Duits afweergeschut. Op de plaats waar het vliegtuig neerstortte, werd door Duitse soldaten een houten kruis geplaatst. Dat kruis vermeldde in het Duits dat daar op de genoemde datum vier Engelse piloten de "vliegeniersdood" hadden gevonden. Hun lichamen waren zo verminkt, dat identificatie niet meer mogelijk was.

Later zijn de stoffelijke resten van de vliegeniers ter aarde besteld op de Algemene Begraafplaats van Schipluiden. Tijdens de plechtigheid vuurden Duitse soldaten boven het graf saluutschoten af. De oorlog was toen nog jong en er bestond nog een zekere soldateske ridderlijkheid tussen de strijdende partijen, tenminste op lager niveau. Naarmate de oorlog vorderde maakte de ridderlijkheid plaats voor haat en onverzoenlijkheid.

Na de oorlog is door bemiddeling van de Oorlogsgravenstichting op het graf een gedenksteen opgericht, zoals op alle Engelse oorlogskerkhoven. De steen geeft de datum van sneuvelen aan en vermeldt, dat op die plek een piloot van de RAF begraven ligt, wiens naam alleen aan God bekend is. Een stille rustplaats waar al tientallen jaren lang geraniums bloeien op het door onze gemeente onderhouden graf. Deze gebeurtenis heeft aan de Schipluidense Algemene Begraafplaats de officiële status van War Cemetery gegeven.

Naspeuringen in 1994 hebben er toe geleid dat we bijna zeker weten wie er in het oorlogsgraf zijn begraven. Bijna 55 jaar nadat zij het leven lieten worden hun namen vermeld op een aparte steen: A.G. Pescoe, A.C. Ennis, F. Pursglove en J.W. Greig.

Bron: Gemeente Midden-Delfland informatie in Midden-Delfland De Schakel 2005.

Theo van der Stap en Cees Waardenburg

Twee bruggen in Midden-Delfland houden met hun naamgeving de verzetshelden Theo van der Stap uit Den Hoorn en Cees Waardenburg uit Schipluiden in ere. Tijdens de jaarlijkse Dodenherdenking zijn dit ook twee locaties om te gedenken.

Theo van der Stapbrug

Cees Waardenburgbrug