MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

De Valbrug

De dorpskern van Schipluiden kent vier bruggen over de Gaag. Hiervan zijn er twee voor auto's geschikt: de Zouteveensebrug en de Kerkpolderbrug; de overige twee zijn uitsluitend voor voetgangers: de paardenbrug en de hofbrug.

De Zouteveensebrug, ook bekend onder de naam "Valbrug", verbindt de Dorpsstraat met de Keenenburgweg en Zouteveenseweg en was een bekende sluiproute voor verkeer van Vlaardingen naar Delft (en terug). Het is de enige brug in de gemeente waar nog steeds bruggeld wordt geheven. In 1905 kostte de doorgang 5 cent en maakten maar liefst 6000 boten er gebruik van. Kort na de Tweede Wereldoorlog werd de houten ophaalbrug uit 1862 vervangen door de huidige metalen brug.

De Valbrug, Schipluiden
De houten ophaalbrug ca. 1900.

Met de komst van de vrachtauto werd het aanmerkelijk rustiger in de Gaag. Tegenwoordig is het in het toeristenseizoen weer ouderwets druk, maar nu met de pleziervaart.

Verkeer

De smalle brug is tijdens de spitsuren ook tegenwoordig nog regelmatig het tafereel van opgewonden automobilisten die menen voorrang te hebben of nog even voor te willen.

De Valbrug, Schipluiden

Sluipverkeer

Een ludieke actie tegen sluipverkeer door het dorp in 2002 maakte de ernst van het sluipverkeer van vóór de A4 nog eens extra duidelijk en ook hoe de gemeenschap erover dacht. Verkeersremmende maatregelen werden in 2006 genomen met het plaatsen van pollers aan de Holyweg, Harreweg, Schieweg en Rotterdamseweg. In de spitsuren wordt het aantal auto's door Midden-Delfland nog steeds gedoseerd.

Met het gereed komen van de snelweg A4 Delft-Schiedam (eind 2015), is ook het sluipverkeer door het dorp grotendeels gestopt.

Links:

Bron:

  • Monumenten en Historische Merkwaardigheden, 1988, Historische vereniging Oud Schipluiden.