MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Museum De Schilpen

Museum De Schilpen, Maasland, is gevestigd in een kruidenierswinkel die daar meer dan 150 jaar was gevestigd. Naast het museum is er een levendige winkel waar snoepgoed en snuisterijen uit grootmoeders tijd te koop zijn. De winkeldames (vrijwilligers) verzorgen de verkoop.

Museum De Schilpen Maasland

De vaste expositie van het museum bestaat uit een woonkamer en keuken in de stijl van rond 1900. In de "Maaslandkamer" komen diverse aspecten uit het vroegere Maasland tot leven. De kelder bevat een veelheid aan gereedschappen en andere voorwerpen die gebruikt werden op de boerderij bij de zuivelbereiding. Het pakhuis herbergt een antieke bar. Tenslotte, is er de zolder waar een uitgebreide collectie agrarische en andere gereedschappen te zien is. Ook is er een "meidenkamer" op de huiszolder.

Onder andere in de zaal "Tavenu", achter het museum, worden wisselende tentoonstellingen ingericht. De bibliotheek van de Historische Vereniging Maasland bevindt zich ook in het museum. Op verzoek kan deze bezocht worden tijdens de openingsuren van het museum.

De Schilpen is te vinden in het hart van Maasland, aan de 's Herenstraat 24. Hier was generaties een heel bekende kruidenierszaak gevestigd. Winkelier Johan van den Berg (Han Berg voor Maaslanders) werkte en woonde er tot 1980. Na zijn overlijden is in 1981 de stichting De Schilpen gesticht met als doel deze karakteristieke winkel te behouden. U kunt zich aanmelden als Vriend van de Schilpen waarmee u met een kleine financiële bijdrage de activiteiten van het museum kunt steunen.

De naam De Schilpen komt van schelpenpleintje dat van oudsher vóór winkel lag. Sinds 1985 is het historische pand (Rijksmonument) ingericht als Maaslands museum. Het interieur van de winkel is gaaf behouden gebleven. 

Het museum is gratis toegankelijk.

Adres: 's Herenstraat 24, 3155 SJ, Maasland, website: Museum De Schilpen.