MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Antonius en Cornelius kerk

De Kerk op Hodenpijl uit 1840 was lange tijd de enige katholieke kerk in de regio. De grote parochie omvatte de plaatsen De Lier, 't Woudt, Abtswoude, Den Hoorn en Schipluiden. Pas in 1915 werd er besloten in Den Hoorn een eigen parochiekerk te bouwen o.l.v. bouwpastoor J.C. Vasse. De architect Nic. Molenaar ontwierp de neo-gotische kruiskerk en aannemer Broens uit Tilburg bouwde de kerk.

De patroonheilige van de kerk werd Antonius van Padua. Kort voor de inzegening kreeg de kerk nog een tweede patroonheilige Sint Cornelius, bisschop van Rome in de Romeinse tijd. Op 1 april 1917 wijdde de deken van Delft het eerste deel van de kerk in (het priesterkoor en toren waren nog niet klaar). De oorlog en kostenstijging bemoeilijkte de spoedige afbouw. Tenslotte, op 19 mei 1922, kon de voltooide kerk plechtig worden ingewijd.

Antonius & Corneliuskerk Den Hoorn

De toevoeging van de tweede patroonheilige is ontstaan door een misverstand. Men meende dat in Den Hoorn in de Middeleeuwen de Cornelius kapel daar stond. Echter, de oude kapel in Den Hoorn heette 'Maria in den Sonne'. De Corneliuskapel stond zeer waarschijnlijk dichtbij de stadsmuur en de Waterslootsepoort van Delft.

Antonius & Corneliuskerk - interieur tijdens de viering van het 100-jarig bestaan.
Viering van het 100-jarig bestaan van de kerk.

Meteen links na de ingang is de kapel van 'Maria in den Sonne', overdag geopend. In de jaren tachtig is een nieuwe dagkapel gebouwd, achter de nieuwbouw van het secretariaat. Hier stond vroeger de pastorie.

Bronnen

  • Kerken in Delflanden, 2004, dekenaat Delflanden.
  • Sint Cornelius, 2003, O. Spinnewijn, ISBN 90 76940 19 3

Mariakapel
Kapel van Maria in den Sonne.