MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

De Zweth

De Zweth is een buurtschap gelegen langs de Delftse Schie en de oude weg van Delft naar Rotterdam. Na de gemeentelijke herindeling op 1 januari 2004 behoort het voormalig Delftse deel van De Zweth en een deel van de Ackerdijksepolder tot de gemeente Midden-Delfland. Aan de andere kant van de ophaalbrug over de Berkelse Zweth begint de Rotterdamse deelgemeente Overschie. De naam is Zweth afgeleid van 'Zwet', dat grens betekent.

De Zweth was in het verleden een relatief welvarende gemeenschap, waar onder andere bierbrouwerij De Hoop in 1853 werd opgericht. De drukbezochte speeltuin Land- en Schiezicht was rond 1900 een attractie voor veel Delftenaren. Na de jaren veertig van de twintigste eeuw ging het minder goed met de horeca in De Zweth en trokken de bewoners naar de grote steden.

Restaurant Aan de Zweth.

In De Zweth is nu gevestigd het restaurant Aan de Zweth, met één Michelinster. De Zweth heeft in het tweede half jaar van 2006 weer landelijke bekendheid gekregen door een aantal 'poller ongelukken'. Om sluipverkeer door Midden-Delfland tegen te gaan zijn vanaf medio 2006 op vier locaties verkeersremmende maatregelingen getroffen tijdens de spitsuren. Zo ook in De Zweth, waar ter hoogte van de Kandelaarbrug (een fietsbrug) twee pollers met verkeerslichtinstallatie zijn aangebracht. Maar soms gaat het wel eens mis, zoals hier op de Schieweg.

Schieweg poller

De Kandelaarbrug over de Delftse Schie en de doorgang onder de rijksweg A13 vormen samen met de twee fietstunnels onder de spoorbaan Delft-Schiedam een mooie en recreatieve oost-west verbinding voor fietsers en wandelaars. De Kandelaarbrug is vernoemd naar het buurtschap aan de andere kant van de Delftse Schie (gemeente Rotterdam).

Kandelaarbrug