MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Boerderij Korpershoek

Langs de Zijde, nabij molen Korpershoek, ligt de monumentale boerderij Korpershoek aan de zuidzijde van Schipluiden. Het is een van de oudste monumenten van Schipluiden. Rond 1600 werd de boerderij gebouwd op een kleirug nadat de Spanjaarden uit de Nederlanden waren vertrokken. De ingang van het boerderijcomplex ligt net na het begin van het fietspad richting 't Woudt en De Lier. De fraaie oprijlaan leidt naar het erf van de boerderij met de oorspronkelijke naam: 'Rietlanden'. De naam is later veranderd in 'Korpershoek' dat verwijst naar de paaiplaats van Karpers.

Het intieme U-vormige erf is vrij uniek in Midden-Delfland. Tegen de stalmuur staat een vijfhoekig stenen gebouwtje dat met riet is bedekt. Dit is de karnmolen. Hierin liep vroeger een paard om de karnton, die binnen in het 'boenhok' stond, aan te drijven.

Binnen biedt de boerderij met de fraaie kruiskozijnen ramen, kenmerk van de zestiende-eeuwse architectuur, voldoende interessante aspecten om haar als monument te waarderen. In het midden is het voorhuis het oudste gedeelte met haaks hierop de veel grotere en ook veel rijkere opkamer, de herenkamer. Deze opkamer is van latere datum, maar toch altijd zeventiende-eeuws.

Boerderj Korpershoek in bedrijf

Het voorhuis bezit nog een grote schouw en een slaapbank. Het plafond valt op door de grote binten, de moerbinten, die op muurstijlen liggen en onderling weer verbonden worden door een kleiner formaat balken, de kinderbinten. Een soortgelijk plafond bevindt zich in de opkamer. Hier rusten de moerbinten op consoles versierd met een Renaissance motief. In de opkamer bevindt zich ook weer een schouw van natuursteen.

Boerderij 'In 't Rietveld' - Schipluiden. Foto Frits van Ooststroom.
Boerderij 'In 't Rietveld'. Foto Frits van Ooststroom.

Deze schouw is rijk versierd met gotische wangstukken, welke uit een vroegere periode moeten stammen. Verder valt de mooie bedstee op.

De melkkelder liggend aan de noord-oost kant, onder de opkamer, heeft respectabele afmetingen. Hier geen zoldering van binten maar troggewelfjes met een gering hoogteverschil in de lengterichting. De toegang tot de kelder van buitenaf is dichtgemetseld.

Het U-vormig erf

Boerderij 'In 't Rietveld' gezien vanaf de brug over de Zijde

De boerderij staat op de monumentenlijst. De familie Boekestijn heeft de boerderij geruime tijd geleden verkocht (herverkaveling) en heeft een nieuwe boerderij laten bouwen in de Zouteveensepolder. De Korpershoek, nu met nieuwe eigenaren, is als woonboerderij in gebruik. Hij heet nu 'In 't Rietveld' en is fraai gerestaureerd.

Bron: Monumenten en Historische Merkwaardigheden, 1988, Historische Vereniging Oud-Schipluiden.