MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Oude RK Kerk Hodenpijl

Al sinds 1657 stond er op Hodenpijl een schuilkerk aan de "smalle kant". Pater Gerardus Schade vestigde zich hier als eerste priester na de hervorming. De missiestatie werd toen een parochie die een enorm gebied in Midden-Delfland omvatte: natuurlijk Hodenpijl en Schipluiden, maar ook Maasland, Maassluis, De Lier, 't Woudt, Abtswoude en Den Hoorn. Panorama van het huidige Hodenpijl.

In 1839 besloot het toenmalige kerkbestuur tot de bouw van een nieuwe kerk aan de overkant, de "brede kant", ter vervanging van de inmiddels veel te kleine schuilkerk. De parochianen hadden de nodige gelden bijeengebracht voor de bouwkosten van ca. f 30.000,-. Op 13 oktober 1840 werd de kerk plechtig ingewijd. De parochie telde toen ongeveer 600 communicanten. De pastorie is pas in 1872 aangebouwd.

Op de afbeelding uit ca. 1955 de RK kerk op Hodenpijl. Het gebouw heeft aan de voorkant een Grieks aanzicht met Ionische zuilen en een tympaan. Hierin was een "Alziend oog" aangebracht. Het interieur was sober. De muren waren wit gepleisterd en de ramen bevatten vensterglas. Pas later werden er gebrandschilderde ramen aangebracht.

OudeRKKerk.jpg (8390 bytes)

Lees meer:

Nieuwe kerk van Den Hoorn

In 1917 kreeg Den Hoorn een eigen parochiekerk, waardoor het aantal kerkgangers op Hodenpijl ongeveer halveerde. De plaats van de kerk op Hodenpijl, buiten Schipluiden, werd steeds meer als een bezwaar gezien.

Al vóór de Tweede Wereldoorlog waren er plannen voor een kerk in de kern van Schipluiden.

Nieuwe kerk in Schipluiden

Pastoor H.J.A. Thijssen nam als eerste taak om een goede katholieke schoolvoorziening te bouwen: de Jozefschool met gymzaal kwam in 1940 klaar. Pas in 1963 kon de wens van een kerk in de kern verwezenlijkt worden. Pastoor A.C. Andreoli stopte daar veel energie in. Helaas overleed hij voor de inwijding. Zijn opvolger, A.C. van der Voorn kon de nieuwe kerk inwijden met Kerstmis 1963.

Aftakeling van de oude kerk

In november 1963 werd de Hodenpijlse kerk met pastorie en 2000 vierkante meter grond verkocht aan het Haagse bedrijf VUGA voor f 160.000,-. De pastorie ging als kantoor en woonhuis fungeren.

OudeKerk.jpg (17151 bytes)

De voorkant van de oude kerk had nog steeds zijn karakteristieke aanzicht; het "Alziend oog" is weggehaald. Het torentje is vrijwel meteen gesloopt. De RK begraafplaats van Schipluiden is nog steeds achter de oude kerk. De ingang hiervan is rechts naast het gebouw.

De pastorie en het oude kerkgebouw zijn nu gemeentelijke monumenten en werde in 2004 verkocht. De nieuwe eigenaren hebben het complex gerestaureerd en een nieuwe functie gegeven in Midden-Delfland.

OudeRKKerkVoor.jpg (23616 bytes)

Op Hodenpijl

Op Hemelvaartsdag 2007 werd Op Hodenpijl, het complex van kerk en pastorie, officieel geopend na een restauratieperiode van drie jaar. Op Hodenpijl is nu een ontmoetingsplek, een bron in Midden-Delfland, waar een ieder welkom is, en naar behoefte inspiratie op kan doen. De drie kernwaarden van Op Hodenpijl zijn: Ontmoeten, Ontdekken, Ontwikkelen. Op de website van Op Hodenpijl is daar meer over te lezen.

Op Hodenpijl kort voor de opening in 2007
Op Hodenpijl kort voor de opening in 2007.

Bron: Van St. Michaël tot St. Jacobus, Een parochie aan de Gaag, O. Spinnewijn.