MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Museum Het Tramstation

Tot 1968 reed er langs de dorpskern Schipluiden een personen / goederentrein. De wachtkamer van het huidige gebouw van het Museum Het Tramstation herinnert nog aan de tijd van het personenvervoer van de WSM. Tegenwoordig is het museumgebouw omringd door woningen van de wijk Keenenburg.


Het Tramstation gezien vanaf de Keenenburgweg ca. 1960. Foto Museum Het Tramstation.

Vroeger, vanaf 1912, reed er de stoomtram van de Westlandsche Stoomtramweg Maatschappij (WSM) van Delft via Schipluiden naar Maasland en De Lier. Toen de autobus in bedrijf kwam werd het personenvervoer per tram snel minder en werd uiteindelijk in 1931 opgeheven. Nog tot 1970 bleef de verbinding in gebruik voor goederen vervoer, vooral van tuinbouw producten naar de veiling in Den Hoorn en naar Delft. Het gebouw herbergde een wachtkamer en een woning. Lees meer over de WSM.


Het tramstation wordt museum in 1989. Foto Museum Het Tramstation.

Vanaf 1963 tot 1987 werd het gebouw en terrein gebruikt door achtereenvolgens de fa. Eikelenboom en de fa. Spaans. Tegenwoordig is in het gerestaureerde gebouw het Trammuseum gevestigd en wordt het gebruikt door de Historische Vereniging Oud-Schipluiden. De vaste tentoonstelling bestaat uiteraard uit voorwerpen uit de tijd van de tram van de Westlandse Stoomtramweg Maatschappij, opgesteld in de keuken. In de Keenenburgkamer worden de archeologische vondsten van het voormalige kasteel Keenenburg (gesloopt in 1798) getoond. Deze collectie bestaat voornamelijk uit bodemvondsten, verzameld tijdens diverse opgravingen op het terrein van het nabij gelegen kasteel: o.a. glas, aardewerk en kleine gebruiksvoorwerpen.


De wachtkamer met laat-Jugendstil elementen.


De Keenenburgkamer het verhaal van kasteel Keenenburg.

De wisselende tentoonstellingen worden opgesteld door de Historische Vereniging Oud-Schipluiden. De bibliotheek bevat rrn groot aantal boeken over Midden-Delfland en verder is er een archief met een groot aantal documenten op het gebied van o.a. regionale geschiedenis, cultuurhistorische objecten, landschap- en dorpsbeschrijvingen en genealogie. Op ca. 100 meter van het museum staat het deels herbouwde zuidwest-torentje van kasteel Keenenburg.

Openingstijden Museum Het Tramstation

Zaterdag 14.00-16.00 uur,
's zomers ook woensdag 14.00-16.00 uur,
eerste zondag van de maandag 14.00-16.00 uur.
Voor groepen op afspraak: tel. 015-3809389

Adres Museum Het Tramstation: Otto van Zevenderstraat 2, 2636HN, Schipluiden. Website: www.tramstationschipluiden.nl.