MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Lijst

Langhuisboerderij aan de Ommedijk

De monumentale langhuisboerderij aan de Ommedijk 3 is een gemeentelijk monument. Deze in witte kalkzandsteen (in die tijd heel modern) opgetrokken boerderij werd in 1902 gebouwd door architect M.A. de Zwart. De voorgevel is een tuitgevel met een opvallende monumentale gevelsteen met de tekst: "In 1902 is de Ommedijker Hoeve herbouwd voor rekening van de vrijvrouwe van Renswoude te 's-Gravenhage, A. de Zwart Arch.".

De segmentbogen van rode baksteen steken sterk af tegen de kalkzandsteen. Ook de karakteristieke wagenschuur is uit kalkzandsteen opgetrokken. Het complex wordt vrij gaaf genoemd en karakteristiek voor de periode en zeker monumentwaarding.

De Ommedijk, vroeger een doorgaande route naar de Woudseweg in Den Hoorn en de Harnaskade is tegenwoordig, na de aanleg van de tunnel Ommedoorgang, alleen voor wandelaars en fietsers toegankelijk. Dit kleine stukje polder eindigt kort achter deze boerderij met de verdiepte snelweg A4. Toch ademt dit gebied met het water naast de Ommedijk en manege Chardon nog een rust van weleer.